Skip to main content

SOBRE FORMATGE ARTESÀ LLURIACH

Des de fa generacions a Lluriach s’elabora formatge de forma artesanal amb llet obtinguda exclusivament de les seves vaques. Compta amb la Denominació d’Origen Protegida Mahón-Menorca, tot i que es comercialitzava molt abans que existís aquesta denominació.

CONEIXEU ELS PROTAGONISTES

Catalina Allès Pons

Madona de Lluriach

Na Nina i en Joan pertanyen a la cinquena generació de pagesos de Lluriach, una de les finques agrícoles i ramaderes més antigues de l’illa. La seva família ja treballava aquestes terres quan a Menorca el blat era la sembra més estesa. Amb la transformació dels cultius i el pas a la ramaderia de vaca lletera va venir la producció del formatge, que des de fa generacions s’elabora a la finca de forma artesanal amb llet obtinguda exclusivament de les seves vaques.

El formatge Lluriach compta amb la Denominació d’Origen Protegida Mahón-Menorca, tot i que es comercialitzava molt abans que existís aquesta denominació, quan l’avi d’en Joan anava a Mallorca a vendre el seu “Formatge Menorquí”. La finca i el tipus de ramaderia que s’hi exerceix constitueixen un dels exponents de la configuració del paisatge tradicional de l’illa, garantint la conservació d’hàbitats i biodiversitat. I la seva tècnica artesanal d’elaboració del formatge, el “formatjar”, manté viu un dels béns culturals immaterials de Menorca.

“És el formatge que s’ha fet tota la vida a Menorca. Artesanal, fet a mà i segons la tradició. Forma part de la cultura de l’illa.”

CATALINA ALLÈS PONS, MADONA DE LLURIACH

UN EXEMPLE DE SOSTENIBILITAT

Aquesta empresa desenvolupa la seva activitat seguint nombrosos criteris de protecció del medi, la identitat i la cultura de Menorca i és exemplar en els següents:

Bones pràctiques agràries

Incorpora la sostenibilitat a les pràctiques i mitjans de producció agrària aplicant agricultura ecològica, agricultura regenerativa, acords de custòdia agrària o pràctiques tradicionals, i cultiva productes d’alta qualitat que conserven el medi en què es produeixen.

Receptes i gastronomia tradicional

Fa ús del receptari i del coneixement gastronòmic tradicional de Menorca i preserva els sabors, els plats i les pràctiques culinàries ancestrals transmeses a l’illa de generació en generació.

ALTRES CERTIFICACIONS

A més del segell Marca Menorca Reserva de Biosfera, aquesta empresa compta amb les següents garanties:

Contactau

Visitau-nos

Adreça

Camí de Tramuntana s/n – 07740 Es Mercadal

Connectau